http://www.maguza.be/nieuws/p/detail/windmolens-kunnen-uw-gezondheid-schaden

Windmolens kunnen uw gezondheid schaden

12 okt 2018

De E19, de E313 of de E34: wie er tegenwoordig over rijdt, passeert talloze windturbines. En ook in de Antwerpse skyline, tot vlak aan het Havenhuis, schiet de ene na de andere windturbine in havengebied uit de grond.

Ze lijken zo vredig en haast geruisloos te draaien, maar dat laatste klopt niet helemaal, weet ook arts en hoogleraar binnen de neurowetenschappen Paul Van de Heyning (UZA/UAntwerpen).

“Windmolens kunnen tot 90 decibel aan geluid maken, al is dat geluid zo laag dat de mens het niet kan horen. We kunnen geluid horen boven pakweg 20 hertz, terwijl windturbines geluiden maken rond de 3 tot 5 hertz”, zegt hij. “Maar dat wil niet zeggen dat we de geluiden niet kunnen waarnemen. Die lage intensiteiten kan je voelen, ook door het evenwichtsorgaan, en sommigen zijn er extra gevoelig voor.”

Gezondheidsproblemen

Dat geluid kan volgens de hoogleraar dezelfde effecten hebben als bij hoorbaar geluid. “Het is algemeen bekend dat je in je slaap geluid blijft registreren, hoe stil ook. Nachtlawaai, ook erg beperkt, kan je uit je diepe slaap halen. Je krijgt er geen acute gehoorschade door, maar je adrenalineniveaus stijgen wel en de hersenen worden actiever. Daardoor kunnen ze niet goed recupereren, wat tot slaaptekort en een constante stress kan zorgen. Dat kan leiden tot diabetes, problemen aan hart- en bloedvaten, maar ook psychische en psychiatrische problemen, evenals meer alcohol- en drugsgebruik.”

Hij wijst ook op een studie van Lieven Annemans, die berekende dat de omwonenden van de luchthaven van Zaventem destijds jaarlijks voor 150 miljoen euro aan gezondheidsschade opliepen.

Hoe ver reikt het effect?

Vorige maand klaagden inwoners van Ekeren nog aan dat er in havengebied op enkele honderden meter van een aantal woonzones nieuwe windturbines zouden bijkomen. Hoe ver moeten de molens dan staan? “Precieze perimeters ken ik niet, maar van lage tonen is bekend dat ze zich zeer ver kunnen voortzetten”, aldus de arts nog. “De geluidsgolven deinen verder tussen bijvoorbeeld het wolkendek en de aarde. Dat kan bijvoorbeeld 10 kilometer ver gaan, zoals ook donder zich kilometers ver kan verspreiden.”

Verstandig inplanten

Concrete richtlijnen heeft de professor niet meteen. “Maar dit alles is een reden om de turbines niet te plaatsen waar het invloed heeft op woonzones, net zoals we ook geen slagschaduw toelaten.”

Volgens de arts is het WHO-rapport een sterk signaal voor overheden en kunnen ook patiënten het aangrijpen. Van de Heyning meent dat sommige patiënten zich miskend kunnen voelen met hun klachten.

Christoph Meeussen

Bron: GVA