Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/883125561/duitse-rem-op-windmolens

BERLIJN - In plaats van het pijlsnel plaatsen van meer windmolens voor duurzame energie pleit de Duitse bewindsman Peter Altmaier voor een pas op de plaats. De federale minister van Economische Zaken (CDU) wil een minimale afstand van windmolens tot woonhuizen van duizend meter. Dit maakt het moeilijker om aan de internationale klimaatafspraken van Parijs te voldoen en brengt de branche in het nauw.

Maar christendemocraat Altmaier, die al maanden zwaar onder vuur van werkgevers, vakbonden en diverse deelstaatregeringen ligt, gaat het bij zijn wetsvoorstel om de acceptatie van windmolens. Veel Duitsers begrijpen wel dat de energievoorziening vanwege de milieuproblemen en klimaatverandering duurzamer moet worden, maar willen geen windmolens in hun achtertuin of aan de horizon.

Regeringspartij CDU wil daarom landelijke regels invoeren voor de afstand van de draaiende energie-opwekkers tot huizen. Als er meer dan vijf huizen naast elkaar staan moeten de nieuwe normen gaan gelden. Maar er zijn uitzonderingen. Als gemeentes het willen mogen ze hiervan afwijken.

Volgens windexperts bedreigen de nieuwe regels echter de windsector. Want dan zou bijna de helft van de beschikbare ruimte in Duitsland voor windmolens niet meer bebouwd mogen worden. Minister Altmaier staat nu pal tegenover de bouwers van windmolens, vakbonden, milieuorganisaties en energieverzorgers.

Sowieso heeft de windsector dit jaar al met een forse teruggang bij de bouw en plaatsing van nieuwe molens te kampen. De branche is in zwaar weer. De afgelopen drie jaar verdwenen er in de Bondsrepubliek liefst dertigduizend banen. Leverancier Enercon kondigde recentelijk aan, nog drieduizend banen te schrappen. Enkele jaren geleden was de Duitse markt voor zonnepanelen reeds ingestort en door de goedkoper producerende Chinezen overgenomen.

Duizenden bezorgde burgers hebben de afgelopen jaren klachten ingediend tegen de windmolens in hun omgeving. Sinds de energietransitie in Duitsland zijn er vooral in het Noorden van het land, waar meer wind van de kust vele tienduizenden windmolens gebouwd.